O.SY. BUS DRIVERS Οι "δεξαμενές" από όπου προκύπτουν οι 15.000 απολύσεις του Μνημονίου.. - "O.SY. BUS DRIVERS®"
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » , » Οι "δεξαμενές" από όπου προκύπτουν οι 15.000 απολύσεις του Μνημονίου..

Οι "δεξαμενές" από όπου προκύπτουν οι 15.000 απολύσεις του Μνημονίου..

Written By OsyBus Driver on Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014 | 3:02 μ.μ.

Του Ομήρου Ιθακήσιου, ένθετο moneypro, εφημερίδα Παραπολιτικά

Πραγματικός Αρμαγεδδών αναμένεται να σαρώσει τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τους επόμενους οκτώ μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. Και αυτό γιατί θα πρέπει, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, να έχουν απολυθεί άλλοι 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 που προβλέπει το Μνημόνιο. Κατ’ αρχάς, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 6.500 απολύσεις. Από αυτές, οι 2.500 προέρχονται από το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι 1.100 από απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων για πειθαρχικούς λόγους και λόγους υγείας, οι 2.300 από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που δεν αποδέχτηκαν να μεταφερθούν στο ΠΕΔΥ και οι υπόλοιποι είναι σχολικοί φύλακες (περίπου 500, ενώ υπολείπονται άλλοι 1.000) και περίπου 100 εκπαιδευτικοί.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Moneypro», αυτές, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα αφορούν:

¢ 6.000 υπαλλήλους (από τους συνολικά 25.000) που βρίσκονται ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας - διαθεσιμότητας.
¢ 1.000 εργαζομένους στο Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.
¢ 600 επίορκους, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα Πειθαρχικά Συμβούλια, μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
¢ 850 υπαλλήλους από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
¢ 150 υπαλλήλους από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
¢ 140 υπαλλήλους από το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και των άλλων 20 φορέων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή.
¢ 90 υπαλλήλους από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ του υπουργείου Πολιτισμού.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Την ίδια στιγμή, η τρόικα έχει ήδη επισημάνει τρεις «νέες εφεδρείες» για περαιτέρω μείωση του προσωπικού του δημόσιου τομέα, εφόσον φυσικά δεν καλυφθεί ο αριθμός από τις άλλες «δεξαμενές». Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο «Moneypro», αυτές οι «εφεδρείες» θα μπορούσαν να προέλθουν -και μάλιστα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία- από τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι: ¢ Δεν θα αξιολογηθούν θετικά από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια μετά το πέρας της διετούς δοκιμαστικής περιόδου την οποία περνούν μετά την πρόσληψή τους.
¢ Θα «περισσέψουν» (και δεν θα «μεταταχθούν») από τις μονάδες του Δημοσίου που θα καταργηθούν, αφού πρώτα αξιολογηθούν με βαθμό κάτω από τη βάση.
¢ Δεν θα προαχθούν σε ανώτερη θέση έπειτα από δύο συναπτές ετήσιες αξιολογήσεις, ξεκινώντας από τη φετινή.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα στις βασικές κατηγορίες των προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων ανήκαν όσοι προσελήφθησαν ή αναβαθμίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά, όσοι έμειναν χωρίς οργανική θέση (π.χ. λόγω κατάργησης φορέων του Δημοσίου) και όσοι διέπραξαν αξιόποινες πράξεις. Χωρίς να σταματήσουν οι απολύσεις για τους παραπάνω λόγους, ένα νέο κριτήριο προκύπτει για την αύξησή τους από το 2015 και έπειτα και θα είναι η αξιολόγηση της εργασιακής απόδοσης.
Αυτή θα κρίνεται, μάλιστα, κυρίως με τα ουσιαστικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου (επίτευξη στόχων) και όχι τα τυπικά (π.χ. πλήθος πτυχίων, μεταπτυχιακό κ.λπ.). Πιο αναλυτικά, οι νέες «εφεδρείες» των απολύσεων μπορούν να προκύψουν από τις ακόλουθες διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν απαιτείται καμία αναθεώρηση του Συντάγματος: ¢Ο ισχύων Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας (2007) προβλέπει πως, όταν προσλαμβάνεται κάποιος υπάλληλος στο Δημόσιο, περνά υποχρεωτικά από μια διετή δοκιμαστική περίοδο, στο τέλος της οποίας αξιολογείται. Εξαιρούνται οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Αν κατά την αξιολόγηση το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο κρίνει πως ο εν λόγω υπάλληλος δεν έχει τα ουσιαστικά προσόντα, τότε είτε δεν μονιμοποιείται είτε απολύεται, όπως ρητά αναφέρεται.
¢Ως ουσιαστικά προσόντα θεωρούνται, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, τα εξής στοιχεία: η «αμεροληψία», η «επαγγελματική ικανότητα» και η «αποδοτικότητα».
Τη διάταξη αυτή (Αρθρο 40 του Νόμου 3528/2007) υπενθύμισε για πρώτη φορά δημοσίως πρόσφατα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.


ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ. Με βάση τον νέο νόμο που διέπει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (Ν. 4250/2014), προβλέπεται επιμερισμός ποσοστών, σύμφωνα με τον οποίο το 15% των δημοσίων υπαλλήλων θα πάρει βαθμό κάτω από τη βάση (1 έως 6,9). Η νέα αυτή διαδικασία ξεκίνησε κατ’ εξαίρεση φέτος στις 28 Απριλίου και θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 18 Ιουνίου για όλα τα υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και μέχρι τις 31 Αυγούστου για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (7 Απριλίου 2014), για τον επιμερισμό αυτόν λαμβάνονται «ιδίως» υπόψη κριτήρια όπως «η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων, οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής και η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα».
Αυτό, απλώς, σημαίνει, όπως παραδέχονται υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι μονάδες -στις οποίες μπορεί να εργάζεται το 15% μιας συγκεκριμένης Διεύθυνσης- μπορεί να κριθούν ολόκληρες, μαζί με τους υπαλλήλους τους, «μετεξεταστέες» και ότι με βάση την προαναφερθείσα εγκύκλιο το προσωπικό τους θα «μεταταχθεί», στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον αυτές πρώτα καταργηθούν. Στη χειρότερη περίπτωση, όπως προβλέπει ο ισχύων Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, μπορεί και να απολυθεί ο υπάλληλος που εργάζεται σε κάποια από αυτές (Αρθρο 154, Ν. 3528/2007).

Share this article :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOU - TUBE

 
Support : Copyright © 2012. "O.SY. BUS DRIVERS®" - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger
back to top